HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Steamed Rose Bread


Hai! Salam alaik. Harini tiera nak share cara membuat roti stim bunga ros kat korang. Senang sangat tau! Cuma tang menguli kena sabar la ye.. penat sikit hihihi






Alright, lets get started.





Bahan-bahan :
Tepung serbaguna 2  1/3 (alaaa gandum aje haha)
Gula 4 sudu camca (tbs)
yis - mauripan tu 1 sudu teh (teaspoon)
1 gelas air suam
Pewarna merah




yang jug jernih dan hijau tu penapis air portable istimewa saya..
nak tahu kelebihan dia boleh tengok kat sini ye >  PENAPIS AIR MUDAH ALIH




Geli pulak tgk mauripan ni haha :p
Masukkan tepung, air, yis, gula, pewarna, kacau kacau kacau. then uli , kalau lembik tambah sikit lagi tepung.  then biarkan kejap.

okay, now kita ambil sikit, golek2 sampai panjang macam tu dan potong macam ni ye 
Setiap satu potongan roll dan roll leper2. ambil satu untuk buat centre. gulung mcm ni
Susun mcm ni ok. sory la pakai penutup bekas ni aje hehe
Kemudian gulungkan dan kerat dua
tadaa! kembang2kan kelopak okay 
Demo lagi sekali. Jangan lupa selalu selalu lah tabur tepung sikit supaya tak melekat setiap kelopak dan memudahkan proses me- rolling hehe

kita buat dua kaler okay. sepatutnye light pink ni.. tapi dah terlebih tepung cair dah kaler haha 


excited guna steamer, baru beli ni kat IKEA sabtu hari tu hehe
Kuantiti untuk 2 orang ye harap maklum hehe. buat banyak kang tak habis

Siap! senang je kan. try la k.



Selamat mencuba!!



p/s : promosi 3 produk bawah ni dah nak habis tau. 28 mac ni last. Cepat-cepat whatsapp tiera k kalau nak! :)







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...