HOME FOLLOW ABOUT EDU LOVE CONTACT FB INSTA

Tanda-tanda kekurangan kalsium

Assalamualaikum



Terus terang,saya bukan lah seorang yang mengamalkan pengambilan susu setiap hari secara konsisten. Bukan tak pernah beli susu, macam-macam susu saya beli.HL,anlene, macam-macam lagi lah.


Masalahnya saya selalu lupa yang saya ada beli susu, kadang sampai dah expired. Last-last buang. Punca perangai macam tu adalah di sebabkan saya tak sedar yang banyak keburukannya bila saya kekurangan kalsium!!!




Antara tanda kekurangan kalsium:


- kebas kaki dan tangan
- kejang otot
- mudah marah
- letih
- rambut kasar
- kuku rapuh
- masalah semasa tidur ( sukar tidur)
- sakit sakit sendi
- tekanan darah tinggi
- gigi reput



Ya Allah memang banyak yang saya alami!

Kadang cepat sangat rasa lenguh & kebas. Duduk dalam satu position yg sama terlalu lama pun tak tahan.
Tidur? kadang-kadang mata memang ngantuk, badan memang letih. tapi kenapa entah payah nak lelap.


Dah golek kiri kanan, pandang ceiling, kira bintang (yang glowing in the dark tu ke hehe) lama-lama baru lelap.>> kalau bgth ibu confirm ibu akan cakap "zikir byk2 sampai tertidur"   :)


Maka, dah masa untuk saya disiplin kan diri dalam pengambilan kalsium setiap hari. Saya mungkin tak kan memilih susu sebagai satu satunya sumber kalsium.


Kadar keperluan kalsium mengikut umur


Sangat susah untuk kita memperoleh jumlah kalsium ini menerusi diet harian, kerana kebanyakan wanita mengehadkan pengambilan susu & keju due to calori factor. Yelah lagi lagi yg sedang berusaha untuk menguruskan badan, kan?



Dan rata-rata pengambilan kalsium purata bg wanita hari ni, kurang dari 600mg. Ya! Inilah punca ramai wanita di landa wabak OSTEOPOROSIS!!!



Oh by the way, kalsium paling baik jika diambil bersama magnesium. Ini kerana penyerapan kalsium akan jadi paling bagus  dengan kehadiran magnesium.



Tapi hati-hati!


Pengambilan kalsium dan magnesium yg tidak seimbang boleh membawa kepada batu karang.



Dalam ostematrix shaklee, unsur kalsium,megnesium dan vitamin D adalah lengkap!


Sebiji ostematrix mengandungi 250mg kalsium, Inshaallah mudah dan seimbang.


Maka ambil 4 biji dalam sehari sudah 1000mg bukan? :)



Ostematrix shaklee, sebotol ada 120 biji (caplets). Harga? murah sangat.. Bukan RM100.. Bukan RM80.. Bukan RM60.. bukan RM50... haaa nak tahu.. whatsapp ok. Cuba lah. Saya dah start amalkan :)



Maya jadi dentist tolong cabut gigi uncle najmi. Gambar sekadar hiasan :)



Saya pernah terbaca satu status tapi saya tak ingat kat mana, katanya mak dia hebat mampu susukan 10 org anak, tapi belum sampai 40tahun gigi dah banyak takde! Habis lah kalau semua kalsium anak2 serap hehe jadi jaga lah pengambilan kalsium setiap hari.


pm Athirah si pengamal Ostematrix
sms/whatsapp 019-4120913


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...